چاپ پلاستیزول که به آن چاپ زول نیز گفته میشود، یکی از رایجترین روشهای چاپ روی تیشرت یا چاپ روی پارچه است. روش کار بدین صورت است که با خرید تیشرت خام و سپس با استفاده از چاپ سیلک، رنگ مخصوصی بر روی تیشرت یا پارچه منتقل میشود و طرح و متن موردنظر بر روی لباس ثبت میشود. همچنین میتوان طرح و متن موردنظر را با استفاده از این رنگ مخصوص ولی بهصورت چاپ برچسب حرارتی که با استفاده از پرس حرارتی و برچسب انجام میشود، بر روی لباس و پارچه منتقل کرد.
اما واقعیت این است که انتخاب رنگ مناسب برای این منظور میتواند کار سختی باشد، زیرا با وجود تنوع بسیار زیاد در پوشاک، اینکه کدام رنگ میتواند برای کار شما مناسبتر باشد را تبدیل به امر دشواری میکند.
رنگ پلاستیزول (Plastisol) متداولترین و محبوبترین رنگ برای استفاده در چاپ سیلک است و دلایل موجهی نیز برای این محبوبیت وجود دارد چرا که افرادی که قصد چاپ روی مخمل را دارند نیز میتوانند از این رنگ استفاده کرد. این رنگ بادوام و چندمنظوره بوده و استفاده از آن نسبتاً آسان است، در نتیجه آن را تبدیل به انتخابی قابل اطمینان برای انواع پروژههای تولید پوشاک سفارشی میکند.
اما آیا پلاستیزول برای چاپ روی تیشرت و پارچه مناسبترین گزینه است؟ خُب، این امر بستگی به این دارد که چه چیزی برای شما اهمیت دارد. چیزی به نام رنگ بیعیبونقص و کاملاً ایدهآل وجود ندارد و هر گزینهی رنگ، مزایا و معایب خاص خودش را دارد.
به همین دلیل است که ما در این مقاله میخواهیم به بررسی مزایا و معایب چاپ پلاستیزول یا چاپ زول بپردازیم تا با کسب اطلاعات موردنیاز، بتوانید رنگ مناسب برای پروژه چاپ سیلک خود را انتخاب کنید.
چاپ زول یا چاپ پلاستیزول چیست؟
همانطور که از نام آن مشخص است، چاپ زول یا چاپ پلاستیزول نوعی چاپ سیلک است که در آن از رنگ پلاستیزول برای چاپ طرح و نقش بر روی لباس استفاده میشود. رنگهای پلاستیزول از پی وی سی (پلیوینیل کلراید) و نرمکنندهها ساخته میشوند که باعث میشود غلیظتر و پوشانندهتر از رنگهای مبتنی بر آب باشند. رنگهای پلاستیزول به دلیل تطبیقپذیری و سهولت در استفاده، جزو پرکاربردترین رنگها برای چاپ سیلک روی لباس هستند.
روش عملکرد چاپ زول
رنگهای پلاستیزول با استفاده از فرآیند چاپ سیلک بر روی لباس اعمال میشوند. برای هر رنگی که باید چاپ شود، یک شابلون ساخته میشود. سپس رنگ، از طریق شابلون و با فشار به روی لباس منتقل میشود. پس از انتقال رنگ بر روی لباس، برای ماندگار شدن رنگ باید آن را با حرارت خشک کرد.
منشأ رنگ پلاستیزول
رنگ پلاستیزول برای اولین بار چندین دهه پیش بهعنوان جایگزینی برای رنگهای مبتنی بر آب تولید شد. این رنگها برای استفاده بر روی سطوح غیرمتخلخلی مانند پلاستیک و شیشه تولید شدند. با این حال، فعالین حوزه چاپ سیلک به زودی متوجه شدند که میتوان رنگ پلاستیزول را بر روی پارچه نیز استفاده کرد. استفاده از رنگهای پلاستیزول به سرعت به استانداردی برای چاپ سیلک تبدیل شد.
مزایای چاپ زول چیست؟
اینکه چرا پلاستیزول یکی از محبوبترین انواع رنگ برای استفاده در چاپ سیلک است، دلایل زیادی میتواند داشته باشد. در ادامه، مهمترین دلایل انتخاب رنگ پلاستیزول برای چاپ زول ذکر خواهد شد:
رنگهای پلاستیزول تطبیقپذیر هستند
رنگهای پلاستیزول را میتوان بر روی انواع پارچههای مختلف، از جمله پارچههای صددرصد پنبه و همچنین پارچههایی که از مواد ترکیبی تولید شدهاند، چاپ کرد.
رنگهای پلاستیزول بسیار پوشاننده هستند
یکی از مهمترین مزایای رنگهای پلاستیزول این است که میتوان آنها را بر روی هر پارچه رنگی چاپ کرد. زیرا رنگ پلاستیزول آنقدر پوشاننده است که رنگ پارچه زیر خود را کاملاً مخفی میکند. ضمن اینکه، این رنگها میتوانند بر روی پارچههای تیره نیز چاپ شوند و همچنان نتایج بارزی داشته باشند.
امکان چاپ جزئیات ظریف با رنگهای پلاستیزول
رنگهای پلاستیزول غلیظ هستند، به این معنی که میتوانند پیچیدگیهای طراحی شما را حفظ کنند. این امر باعث میشود که آنها برای چاپ آثار هنریِ دارای جزئیات ظریف، انتخاب بسیار مناسبی باشند.
رنگهای پلاستیزول بادوام هستند
رنگهای پلاستیزول پس از خشک شدن بسیار سفت شده و میتوانند در برابر سایش و پارگی مقاومت زیادی داشته باشند. شما میتوانید لباسهای چاپ شده با پلاستیزول را بارها و بارها بشویید، بدون اینکه نگران پاک شدن یا ترک خوردن طرح چاپ شده بر روی لباس باشید.
به هر حال ممکن است گاهی به هر دلیلی نیاز باشد که چاپ مورد نظر را نخواهیم ونیاز باشد که اینکار رو خودمان انجام دهیم که برای آشنائی بیشتر بهتر است با روشهای آن آشنا شوید در این سایت.
پلاستیزول نسبت به بسیاری از رنگهای دیگر ارزانتر است
اگر به دنبال صرفهجویی در هزینههای چاپ روی تیشرت هستید، رنگهای پلاستیزول میتواند گزینه بسیار مناسبتری باشند. رنگهای پلاستیزول یکی از مقرونبهصرفهترین انواع رنگ برای استفاده در چاپ سیلک هستند.
با پلاستیزول به راحتی میتوان تطبیق رنگ پنتون را به دست آورد
هنگامی که به یک تطبیق رنگ دقیق نیاز داشته باشید، رنگهای پلاستیزول به خوبی از عهده این کار برمیآیند. شما میتوانید رنگهای تطبیق داده شده پنتون را پیدا کنید که میتواند نتایجی مطابق با رنگ موردنظر شما ایجاد کند.
بسیاری از رنگهای اختصاصی از پلاستیزول مشتق میشوند
اگر قرار است از یک جلوه خاص مانند رنگ درخشان در تاریکی یا رنگ فلزی استفاده کنید، به احتمال زیاد این رنگها از پلاستیزول ساخته شدهاند. زیرا این رنگها باید بسیار پوشاننده و بادوام باشند.
معایب چاپ زول چیست؟
پس از آشنایی با مزایا، بهتر است با معایب چاپ زول نیز آشنا شوید. از جمله معایب آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
رنگ پلاستیزول با محیط زیست سازگار نیستد
رنگهای پلاستیزول به اندازه سایر رنگهای جایگزین آنها با محیط زیست سازگار نیستند. بنابراین، اگر به روش درستی دفع نشوند، میتوانند برای محیط زیست مضر باشند.
رنگ پلاستیزول میتواند باعث ایجاد ناراحتی شود
رنگهای پلاستیزول به اندازه رنگهای مبتنی بر آب احساس راحتی ایجاد نمیکنند. هوای گرم خودش به اندازه کافی ایجاد ناراحتی میکند، و اگر قرار باشد تیشرت نیز به پوست شما بچسبد این ناراحتی مظاعف خواهد شد. بنابراین، اگر در مناطقی با آب و هوای گرم زندگی میکنید، یا اگر قصد دارید در حالی که پیراهنی با چاپ پلاستیزول پوشیدهاید فعالیت بدنی زیادی انجام دهید، ممکن است بهتر باشد که نوع دیگری از رنگ را برای چاپ روی پیراهن در نظر بگیرید.
رنگ پلاستیزول احساس سنگینی و برجستگی ایجاد میکند
منظور ما در اینجا احساس رنگ بر روی پارچه لباس است. رنگهای پلاستیزول نسبت به رنگهای مبتنی بر آب ضخامت بیشتری داشته و احساس سنگینی ایجاد میکنند. این مسئله بسته به ترجیحات شما میتواند امری مثبت یا منفی باشد. برخی از مردم لمس کردن رنگ پلاستیزول را دوست دارند، در حالی که برخی دیگر با وجود آن بر روی لباس احساس سنگینی میکنند.
آیا رنگ پلاستیزول برای پروژه شما مناسب است یا خیر؟
اکنون که با مزایا و معایب رنگ پلاستیزول آشنا شدید، میتوانید تصمیم بگیرید که آیا استفاده از این رنگ برای پروژه چاپ زول شما مناسب است یا خیر. ضمن اینکه فاکتورهایی نیز وجود دارد که برای این تصمیمگیری باید در نظر داشته باشید. این فاکتورها عبارتند از:
نوع پارچهای که روی آن چاپ میکنید
رنگهای پلاستیزول بر روی انواع پارچههای مختلف، از جمله پارچههای صددرصد پنبه و پارچههایی که از مواد ترکیبی تولید شدهاند، به خوبی چاپ میشوند. اگر مطمئن نیستید که پیراهن شما از چه نوع پارچهای تولید شده است، از مسئول چاپ سؤال کرده یا در اینترنت جستجو کنید.
رنگ پارچهای که روی آن چاپ میکنید
همان طور که قبلاً ذکر کردیم، رنگهای پلاستیزول بسیار پوشاننده هستند. معنی آن این است که آنها را میتوان بر روی هر پارچه رنگی از جمله پارچههای با رنگ تیره چاپ کرد. انواع دیگر رنگ همیشه به این اندازه انعطافپذیر نیستند، اما پلاستیزول بدون توجه به رنگ لباس شما به خوبی قابل استفاده است.
طرحی که چاپ میکنید
رنگهای پلاستیزول غلیظ هستند، به این معنی که میتوانند طرحهای دقیق و ظریف را به راحتی ایجاد کنند. اگر باید طرحی با جزئیات ریز زیادی را چاپ کنید، رنگهای پلاستیزول انتخاب مناسبی هستند.
در نظر داشتن شرایط اقلیمی و آبوهوایی
اگر قرار است لباس چاپ شده در منطقهای که آبوهوای گرمی دارد استفاده شود، یا اگر قرار است آن لباس برای فعالیتهای بدنی و ورزشی استفاده شود، ممکن است لازم باشد نوع دیگری از رنگ را در نظر بگیرید. رنگهای پلاستیزول به اندازه رنگهای مبتنی بر آب احساس راحتی ندارند، بنابراین ممکن است بهترین انتخاب برای چنین شرایطی نباشند.
در نظر داشتن بودجه
رنگهای پلاستیزول نسبت به بسیاری از انواع دیگر رنگ، ارزانتر هستند. بنابراین اگر به دنبال یک رنگ مقرونبهصرفه هستید، میتواند انتخاب مناسبی باشد.
اولویتهای چاپی شما
هر کسی، چه در زندگی و چه در چاپ سیلک، اولویتهایی دارد. واقعیت این است که انتخاب رنگ مناسب به آنچه که برای شما اهمیت و اولویت دارد بستگی دارد. اگر به یک تطبیق رنگ دقیق نیاز دارید، یا اگر میخواهید طرحی با جزئیات کوچک زیاد را چاپ کنید، نمیتوانید رنگهای پلاستیزول را نادیده بگیرید. در عین حال، اگر به دنبال یک گزینه سازگار با محیط زیست هستید، ممکن است لازم باشد نوع دیگری از رنگ را در نظر داشته باشید.
جایگزینهای رایج رنگ پلاستیزول
اگر تصمیم دارید در پروژه چاپ زول خود از رنگ پلاستیزول استفاده نکنید، رنگهای مبتنی بر آب و رنگهای دیس شارژ (discharge) جایگزینهای مناسبی هستند. بیایید در ادامه نگاهی به مزایا و معایب هر یک از آنها بیندازیم:
مزایای رنگهای مبتنی بر آب
- رنگهای مبتنی بر آب کمی با محیط زیست سازگار هستند. از آنجایی که آنها حاوی پی وی سی نیستند، مواد شیمیایی نامساعد زیادی ندارند.
- رنگهای مبتنی بر آب احساس راحتی دارند. این رنگها اجازه میدهند که هوا در نسوج پارچه جریان داشته باشد و پوشیدن لباسهایی که با این رنگها چاپ شدهاند در هوای گرم راحتتر است. همچنین، رنگهای مبتنی بر آب کمتر باعث تحریک پوست میشوند.
- رنگهای مبتنی بر آب احساس نرمی ایجاد میکنند. اگر میخواهید هنگام لمس پیراهن احساس نرمی کنید، رنگهای مبتنی بر آب عالی هستند. رنگ جذب پارچه میشود و در نتیجه احساس نرمی بیشتری ایجاد میکند.
معایب رنگهای مبتنی بر آب
- رنگهای مبتنی بر آب کمتر پوشاننده هستند. آنها برای پوشاندن پارچههای تیره یا چاپ یک طرح با جزئیات زیاد مناسب نیستند. اگر به پیراهنی با طرحی کاملاً پوشاننده نیاز دارید، ممکن است رنگهای مبتنی بر آب انتخاب مناسبی نباشند.
- رنگهای مبتنی بر آب میتوانند گرانتر باشند. این شما هستید که باید تصمیم بگیرید آیا پرداخت هزینه برای داشتن مزایای رنگهای مبتنی بر آب ارزشش را دارد یا خیر.
مزایای رنگهای دیس شارژ
- اگر به داشتن یک ظاهر قدیمی علاقه دارید، رنگهای دیس شارژ برای چاپ زول مناسب هستند. رنگهای دیس شارژ یک چاپ نرمتر و قدیمیتر ایجاد میکنند که در پارچه «محو» شده است.
- چاپ دیس شارژ هرگز ترک نمیخورد و پوسته نمیشود. این روش چاپ در واقع پارچه را رنگ میکند. بنابراین لازم نیست که نگران ترک خوردن یا پوسته شدن تصویر چاپ شده پس از مدت زمانی باشید.
- رنگهای دیس شارژ با محیط زیست سازگارتر هستند. مانند رنگهای مبتنی بر آب، رنگهای دیس شارژ نیز با رنگدانههای مبتنی بر آب تولید میشوند. همچنین، آنها بدون پی وی سی هستند، به همین دلیل است که بسیاری از شرکتهای حامی محیط زیست رنگهای دیس شارژ را انتخاب میکنند.
- رنگهای دیس شارژ احساس نرمی ایجاد میکنند. چاپ سیلک با استفاده از رنگهای دیس شارژ منجر به خلق آثار هنری زیبایی میشود که در هنگام لمس کردن نیز احساس نرم بودن را منتقل میکند.
معایب رنگهای دیس شارژ
- رنگهای دیس شارژ میتوانند گرانتر باشند. رنگهای دیس شارژ نسبت به برخی دیگر از رنگها میتوانند هزینه بیشتری داشته باشند.
- اگر میخواهید یک چاپ پوشاننده داشته باشید، رنگهای دیس شارژ مناسب نیستند. رنگهای دیس شارژ ظاهری منحصربهفرد برای تیشرتها ایجاد میکنند. اما اگر میخواهید که رنگ به صورت کامل روی پارچه را بپوشاند، رنگ پلاستیزول انتخاب بهتری برای شما خواهد بود.
مهمتر از انتخاب نوع رنگ، سپردن چاپ زول به دست کسی است که به کار خود مسلط بوده و میداند که چگونه میتواند پوشاکی را به بهترین نحو ممکن سفارشی کند. شما با انتخاب چاپ سیلک مناسب، میتوانید لباسهای سفارشی داشته باشید که هم عالی به نظر میرسند و هم ماندگار خواهند شد.
چگونه از چاپ زول خود بیشترین بهره را ببرید
برای اینکه بیشترین بهره را از چاپ پلاستیزول خود ببرید، لازم است که فاکتورهایی را در نظر داشته باشید. این فاکتورها از این قرار هستند:
رنگ پلاستیزول مناسب انتخاب کنید
انواع مختلفی از رنگهای پلاستیزول در بازار موجود است. اطمینان حاصل کنید رنگی را انتخاب میکنید که به طور خاص برای نوع لباسی که میخواهید بر روی آن چاپ کنید طراحی شده باشد. اگر یک شرکت پوشاک سفارشی دلسوز انتخاب کنید، آنها میتوانند شما را راهنمایی کنند که از چه رنگی برای پروژه خود استفاده کنید.
با یک چاپ سیلک باتجربه کار کنید
چاپ سیلک با رنگهای پلاستیزول آنطور که به نظر میرسد آسان نیست. مطمئن شوید با چاپ سیلکی کار میکنید که تجربه چاپ با این نوع رنگ را داشته باشد. اگر با یک چاپ سیلک بیتجربه کار کنید، این احتمال وجود دارد که چاپهای بیکیفیتی داشته باشید و به مرور زمان ترک خورده و پوسته پوسته شوند (و این امر میتواند یک فاجعه در تولید پوشاک سفارشی باشد!)
دستورالعملهای مراقبت از پوشاک را دنبال کنید
رنگهای پلاستیزول بادوام هستند، اما همچنین به مراقبت خاصی نیز نیاز دارند. به عنوان مثال، باید از اتو کشیدن مستقیم روی قسمت چاپ شده خودداری کنید. دستورالعملهای مراقبت از پوشاک را دنبال کنید تا مطمئن شوید که چاپ روی لباس شما ماندگار خواهد بود.
چاپ زول مزایا و معایب خودش را دارد، اما میتواند یک گزینهی عالی برای پوشاک سفارشی باشد. اگر با یک چاپ سیلک مناسب و باتجربه همکاری کنید، میتوانید چاپهایی فوقالعاده لوکس داشته باشید که هم بادوام و هم رضایتبخش هستند.