چاپ شال و روسری

بهترین پارچه مناسب چاپ چه ویژگی هایی دارد

fabric print (1)

چاپ روی پارچه فعالیتی تخصصی است که توانسته در صنعت پوشاک و تبلیغات تغییرات گسترده‌ای ایجاد کند.این صنعت تا جایی پیشرفته  شده که میتوان حتی چاپ روی مخمل را نیز به راحتی انجام داد. با انتخاب پارچه مناسب چاپ می‌توانیم انواع طرح‌های مورد نظر را روی آن به چاپ برسانیم. این روزها پارچه‌هایی با طرح‌های متنوع و زیبا طراحی و تولید می‌شوند، حتی کسب و کارهای کوچک و بزرگ از چاپ روی تیشرت، چاپ روسری یا چاپ سابلیمیشن استفاده می‌کنند تا بتوانند محصولات خود را به‌راحتی معرفی و تبلیغ کنند.

استفاده از بهترین پارچه برای تیشرت و چاپ روی لباس امکان ایجاد طرح‌ها و ایده‌ها را برای طراحان فراهم کرده است و باعث شده آن‌ها بتوانند با سرعت و کیفیت بالا کار خود را انجام بدهند. حتی با استفاده از پارچه مناسب چاپ برچسب حرارتی هم می‌توان طرح مورد نظر را اجرا کرد. این مطلب راهنمای کاملی درباره معرفی انواع پارچه مناسب چاپ، ویژگی‌های آن‌ها و شیوه مناسب چاپ پارچه است. پیشنهاد می‌کنیم خواندن ادامه این مطلب را برای خرید تیشرت خام  و پارچه از دست ندهید. 

 

ویژگی‌های پارچه مناسب چاپ چیست؟

fabric print (2)

سوال متداول بسیاری از افرادی که قصد چاپ روی پارچه دارند این است که از پارچه‌هایی با چه جنسی استفاده کنند و پارچه مناسب چاپ چه ویژگی‌هایی دارد؟ ساده‌ترین تقسیم‌بندی انواع پارچه قابل چاپ، بر اساس الیاف و مواد اولیه آن است.

پارچه‌های نخی و پنبه‌ای با استفاده از الیاف طبیعی تولید می‌شوند، در حالی که در تولید برخی دیگر از پارچه‌ها از الیاف مصنوعی استفاده می‌شود. 

پارچه با الیاف طبیعی

همان‌طور که از نام این پارچه‌ها مشخص است، پارچه‌های طبیعی با استفاده از الیاف طبیعی یا موادی که به طور طبیعی در طبیعت وجود دارند، تولید می‌شوند. ممکن است پارچه‌های طبیعی منشا گیاهی یا معدنی داشته باشند. به طور مثال پارچه نخی و کتان و پارچه‌هایی با سرامیک و فلز  منشا گیاهی و معدنی دارند. همچنین ممکن است منشا پارچه‌ها حیوانی باشد مانند پارچه‌های پشمی و ابریشمی. در هرحال مواد طبیعی به صورت تار و پود در می‌آیند و بافته می‌شوند و پارچه طبیعی را تولید می‌کنند که کیفیت چاپ روی آن‌ها مناسب است.

پارچه‌های با منشا جانوری

پارچه‌های تولیدی با استفاده از حیوانات بر پایه پروتئین هستند. این الیاف به دسته‌های زیر تقسیم می‌شوند.

  • موی حیوانات: الیاف طبیعی که از مو یا پشم حیوانات مانند بز یا شتر به دست می‌آیند.
  • الیاف حیوانی ابریشمی: این الیاف از بزاق خشک شده کرم ابریشم هنگام تنیدن پیله به دست می‌آیند.
  • الیاف ماکیان: این الیاف حیوانی از پر پرندگان و ماکیان به دست می‌آیند.

پارچه‌های با منشا گیاهی

وقتی صحبت از پارچه مناسب چاپ با منشا گیاهی است باید بدانیم ماده اولیه سازنده این پارچه‌ها سلولز گیاهی است و از قسمت‌های مختلف گیاه برای تولید این پارچه‌ها استفاده می‌شود.

  • الیاف طبیعی دانه‌ای: پنبه نمونه‌ای از الیاف طبیعی دانه‌ای است.
  • الیاف طبیعی برگی: الیاف طبیعی از برگ گیاهان به دست می‌آید و برای چاپ مناسب است. به طور مثال پارچه‌ای که از برگ گیاه سیسال به دست می‌آید جزو الیاف برگی است.
  • الیاف تنه درخت: شاید به نظر عجیب بیاید، اما از تنه درختان و گیاهان هم می‌توان برای تولید الیاف طبیعی استفاده کرد. ویژگی با اهمیت این الیاف این است که ضخامت آن‌ها نسبت به الیاف دیگر بیشتر است. الیافی کنفی و کتانی از تنه درختان به دست می‌آیند و به عنوان پارچه مناسب چاپ شناخته می‌شوند.
  • الیاف میوه‌ای: میوه نارگیل از الیافی است که برای تولید پارچه از آن استفاده می‌شود.
  • الیاف ساقه‌ای: پارچه‌های گیاهی با ساقه گیاهان مختلف مانند برنج، بامبو و گندم تولید می‌شوند.

پارچه با منشا معدنی

الیافی که منشا معدنی دارند به همان صورت که از منبع استخراج می‌شوند در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. نکته با اهمیت در  مورد الیاف طبیعی معدنی این است که به‌عنوان پارچه مناسب چاپ شناخته نمی‌شوند.

نمونه‌های پارچه با منشا معدنی الیاف پنبه نسوز، الیاف شیشه‌ای با اکسید آلومینیوم و الیافی هستند که از فیبرها و آلومینیوم بدست می‌آیند.

پارچه با الیاف مصنوعی

پارچه مصنوعی بر خلاف پارچه طبیعی ساخته دست بشر است و به طور طبیعی به دست نمی‌آید. در برخی از تکنیک‌های چاپ پارچه، پارچه مصنوعی به عنوان پارچه مناسب چاپ شناخته می‌شود. ویژگی مهم پارچه مصنوعی برای چاپ میزان نفوذپذیری آن است. پارچه‌های مصنوعی درجات متفاوتی از نفوذپذیری دارند و بهترین آن‌ها با تکنیک‌هایی تولید می‌شوند که مانند پارچه طبیعی نفوذپذیر باشند و بتوان روی آن چاپ مناسبی را ایجاد کرد. انواع پارچه مصنوعی شامل موارد زیر است.

  • پارچه پلی‌استر: پلی استر یکی از الیاف مصنوعی است که تماس آن با پوست بدن با مضراتی همراه است.
  • پارچه آکریلیک: الیاف مصنوعی آکریلیک که برای بافت پارچه مورد استفاده قرار می‌گیرد ممکن است موجب ایجاد سرطان شود.
  • پارچه ریون: ریون از الیاف مصنوعی دیگری است که در تولید آن از آمونیاک استفاده شده است. همین ویژگی باعث می‌شود استفاده از پارچه ریون با اختلالاتی در سلامتی همراه باشد. زیرا تماس بدن با مواد سمی مشکلاتی را ایجاد می‌کند.

ارتباط میان جنس پارچه و روش‌های چاپ چیست؟

برای انتخاب پارچه مناسب چاپ لازم است اطلاع داشته باشیم جنس پارچه‌ های قابل چاپ اهمیت زیادی دارند  و پارچه‌های طبیعی از پارچه مصنوعی بهتر هستند. زیرا الیاف طبیعی در جذب مایعات قدرت بیشتری دارند و کیفیت چاپ روی آن‌ها بهتر خواهد بود. اما در ساختار پارچه‌های مصنوعی به دلیل اینکه از پلاستیک و روغن استفاده شده، جذب رنگ مطلوب نیست، حتی مایعات از پارچه دفع می‌شوند.

البته برای اینکه در موارد لزوم بتوان از پارچه‌های مصنوعی هم برای چاپ استفاده کرد، از تکنیک‌ها و شیوه‌های مخصوصی استفاده می‌شود.

به همین منظور از انواع پارچه قابل چاپ در تکنیک‌های متفاوت چاپ استفاده می‌شود. البته درصورت تمایل برای چاپ باکیفیت روی پارچه بهتر است از بهترین جنس استفاده کنیم تا محصولی مرغوب تولید نماییم. همچنین با توجه به اینکه چاپ سابلیمیشن یکی از شیوه‌های شناخته شده برای پارچه مناسب چاپ است، سوال اغلب افراد این است که جنس پارچه مناسب برای چاپ سابلیمیشن چیست؟ یا معمول ترین نوع پارچه برای چاپ چیست؟

در ادامه این مطلب می‌توانید تکنیک‌های مناسب برای چاپ پارچه‌هایی که پیش از این معرفی کردیم را بیشتر بشناسید و با دسته‌بندی انواع پارچه قابل چاپ آشنا شوید.

بهترین چاپ برای پارچه پنبه ای چه چاپی است؟

fabric print (6)

تکنیک مناسب برای چاپ پارچه پنبه‌ ای چاپ سیلک یا مستقیم است که با استفاده از شابلون انجام می‌شود. در این شیوه جوهر به طور مستقیم از طریق شابلون به پارچه منتقل می‌شود. با توجه به اینکه پارچه پنبه‌ای نفوذپذیری بالایی دارد، انتخاب این شیوه از چاپ کاملا مناسب است.

در انتخاب پارچه مناسب چاپ باید به این نکته هم توجه کنیم  که برای چاپ پارچه پنبه‌ای از چاپ لیبلی هم می‌توانیم استفاده کنیم؛ همچنین از دستگاه کارتر و دستگاه‌های دیجیتال هم می‌توان برای چاپ روی این پارچه‌ها استفاده کرد.

البته چاپ با دستگاه دیجیتال با هزینه زیادی همراه است که ممکن است مقرون به صرفه نباشد. اما مزیت مهم آن این است که ماندگاری بالایی دارد و از روی پارچه پنبه‌ای پاک نمی‌شود. به همین دلیل در چاپ روی تیشرت از این شیوه استفاده می‌شود. 

چاپ پارچه با دستگاه‌های کاتری نسبت به دستگاه دیجیتال هزینه کمتری دارد اما باید به صورت تک رنگ انجام شود. یعنی طرح مورد نظر باید به شکل لیبل روی پارچه بچسبد. با این حساب نباید از طرح روی پارچه انتظار ماندگاری بالایی داشته باشیم. در حالی که دستگاه دیجیتال طرح مورد نظر را روی پارچه رنگ می‌کند.

البته برای اینکه در موارد لزوم بتوان از پارچه‌های مصنوعی هم برای چاپ استفاده کرد، از تکنیک‌ها و شیوه‌های مخصوصی استفاده می‌شود.

به همین منظور از انواع پارچه قابل چاپ در تکنیک‌های متفاوت چاپ استفاده می‌شود. البته درصورت تمایل برای چاپ باکیفیت روی پارچه بهتر است از بهترین جنس استفاده کنیم تا محصولی مرغوب تولید نماییم. همچنین با توجه به اینکه چاپ سابلیمیشن یکی از شیوه‌های شناخته شده برای پارچه مناسب چاپ است، سوال اغلب افراد این است که جنس پارچه مناسب برای چاپ سابلیمیشن چیست؟ یا معمول ترین نوع پارچه برای چاپ چیست؟

در ادامه این مطلب می‌توانید تکنیک‌های مناسب برای چاپ پارچه‌هایی که پیش از این معرفی کردیم را بیشتر بشناسید و با دسته‌بندی انواع پارچه قابل چاپ آشنا شوید.

پارچه سابلی چیست؟

پارچه سابلی به پارچه پنبه‌ای شباهت زیادی دارد و نمی‌تواند رنگ را به طور مستقیم جذب کند. این پارچه مناسب چاپ با شابلون است و باید رنگ روی نخ‌های آن اعمال شود تا باقی بماند و ثابت شود.

چاپ مناسب پارچه پلی‌استر

fabric print (5)

تکنیک مناسب برای چاپ پارچه پلی‌استر، چاپ سابلیمیشن است. این شیوه که با نام چاپ انتقالی هم شناخته می‌شود با استفاده از گرما می‌تواند تصویر را به پارچه انتقال دهد. با توجه به اینکه از الیاف مصنوعی در تولید پارچه پلی استر استفاده شده، شیوه انتقالی برای چاپ آن مناسب است. زیرا با انتخاب پارچه مناسب چاپ سابلیمیشن، رنگدانه‌ها از حالت جامد به حالت گاز تبدیل می‌شود و موجب انتقال تصویر می‌شوند.

این نکته را باید به خاطر داشته باشید که پارچه‌های دیگری که منشا پلاستیک نداشته باشند را نمی‌توان برای این شیوه از چاپ استفاده کرد.

در مورد انتخاب پارچه مناسب چاپ باید به این نکته هم اشاره کنیم که رنگ‌پذیری پارچه‌های پلی‌استر ممکن است با هم تفاوت داشته باشد. یکی از دلایل اصلی تفاوت در رنگ‌پذیری استفاده از نرم‌کن‌ها و کوتینگ‌ها است که به پارچه زده می‌شود و میزان نفوذپذیری آن را برای رنگ کم می‌کند.

بنابراین اگر قصد انتخاب پارچه مناسب چاپ دارید، بهتر است تکه‌ای از پارچه را امتحان کنید تا در مورد رنگ‌پذیری آن اطمینان پیدا کنید.

نکته مهم دیگر درباره پارچه مناسب چاپ این است که پارچه پلی‌استر باید در برابر حرارت بالا مقاومت داشته باشد تا در اثر رنگ کردن دچار آسیب نشود.

چاپ مناسب پارچه ابریشمی

پارچه ابریشمی از پارچه‌های گران‌بها و مرغوبی است که استفاده از آن برای لباس و چاپ پرده مناسب است و چاپ روی آن طرفداران زیادی دارد. تکنیک مورد استفاده برای چاپ روی پارچه ابریشمی چاپ سیلک است.

زیرا ابریشم برای این شیوه سطح صاف و همواری دارد و می‌تواند جوهر را به صورت یکنواخت روی پارچه پخش کند و تمام جوهر پخش شده جذب پارچه می‌شود.

در چاپ سیلک لازم است پارچه به اندازه کافی نازک باشد، زیرا هر چقدر پارچه نازک باشد، جوهر کمتری را به خود جذب می‌کند و چاپ ایجاد شده روی آن دقیق و ظریف خواهد بود. بنابراین پارچه‌ای پنبه‌ای یا پشمی که ضخیم هستند، برای چاپ سیلک مناسب نیستند.

چاپ مناسب پارچه پشمی

fabric print (3)

پارچه‌های پشمی ضخیم و گرم هستند و برای تولید پوشاک زمستانی مناسب هستند. پارچه‌های پشمی با حالت ارتجاعی که دارند الیاف حجیمی را تولید می‌کنند و به عنوان معروف‌ترین الیاف جانوری شناخته می‌شوند.

در صورتی که بخواهید در صنعت چاپ شیوه مناسبی برای چاپ پارچه پشمی انتخاب کنید، امکان استفاده از سیلک اسکرین فراهم است. با توجه به اینکه پارچه‌های ضخیم می‌توانند جوهر بیشتری را به خود جذب کنند، تصویر ایجاد شده روی آن‌ها به مدت طولانی پایدار باقی می‌ماند و خراب نمی‌شود.

البته پارچه مناسب چاپ باید صاف و بدون برجستگی باشد. زیرا پارچه‌های با بافت خاص یا حالت برجسته ممکن است نتواند کیفیت چاپ را ارتقا دهد و نتیجه نهایی مطلوب نباشد.  

پارچه موکا چیست؟

پارچه موکا از جنس الیاف کتان است و برای دوخت لباس مورد استفاده قرار می‌گیرد. این پارچه که کمی آبرفت دارد برای چاپ مناسب هستند. تکنیک مورد استفاده برای پارچه موکا چاپ سابلیمیشن است که طرح‌های پایداری را ایجاد می‌کند.

پارچه متقال

fabric print (4)

پارچه متقال از پنبه تولید می‌شود و جزو پارچه‌های با الیاف طبیعی است. دوام و ماندگاری این پارچه زیاد است، به همین دلیل از آن برای تولید ساک دستی استفاده می‌شود. درصورت تمایل برای انتخاب پارچه مناسب چاپ و بادوام برای ساک دستی می‌توانید از پارچه متقال استفاده کنید. زیرا علاوه بر مزایایی که نام بردیم قیمت مناسبی هم دارد.برای چاپ روی پارچه متقال هم محدودیت خاصی وجود ندارد، زیرا با چاپ سیلک و چاپ سابلیمیشن می‌توان طرح‌های مورد نظر را ایجاد کرد.

چاپ مناسب پارچه شمعی

پارچه شمعی یکی از انواع پارچه‌های برزنتی است که از پلی استر تولید می‌شود. البته در گذشته از الیاف نخ پنبه هم برای تولید این پارچه‌ها استفاده می‌شد که در حال حاضر کاربردی ندارد.

ویژگی‌ها و خصوصیات منحصر به فرد پارچه شمعی باعث شده از آن در صنعت چاپ هم استفاده شود. پارچه شمعی و برزنتی در تولید چادرهای مسافرتی پرکاربرد هستند و کارفرما می‌تواند طرح مورد نظر را روی آن اجرا کند. چاپ سابلیمیشن برای این جنس از پارچه مناسب است و ضمن رنگ‌پذیری مطلوب می‌تواند ثبات رنگ را هم تضمین کند.

جمع بندی

پارچه‌ها بافت‌های متنوعی دارند که باعث می‌شود ویژگی‌های هر کدام از آن‌ها برای شیوه خاصی از چاپ مناسب باشد. انتخاب پارچه مناسب چاپ و شیوه چاپ در ارتباط مستقیم با هم قرار دارند و عوامل دیگری مانند میزان بودجه فرد و انتظار او از ثبات رنگ هم بر انتخاب شیوه مناسب چاپ تاثیرگذار است.

 با این حساب هر کدام از شیوه‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارند که به دقت باید بررسی شوند تا بهترین شیوه برگزیده شود. سعی کردیم در این مطلب شما را با انواع پارچه مناسب چاپ آشنا کنیم تا اطلاعات کاملی در اختیار داشته باشید و بتوانید مناسب‌ترین شیوه چاپ را انتخاب کنید.  

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط